Prealerta per sequera a Catalunya

Mina, Aigües de Terrassa recorda la importància de comptar amb els recursos hídrics propis en cas de sequera

Els embassaments catalans es troben a un 44% de la seva capacitat màxima, percentatge molt inferior a la mitjana dels últims 10 anys

Mina disposa de la xarxa històrica de mines, a més de la Mina de Can Parellada i els pous de Can Guitard, recursos estratègics que suposen el 10% de l’aigua subministrada a Terrassa

Actualment Catalunya es troba en estat de prealerta per sequera, després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hagi xifrat en un 44% l’estat actual de les provisions hídriques. Tot i les pluges caigudes en els últims dies, aquestes no han aconseguit revertir una situació que s’agreuja amb el pas del temps.

L’aigua amb la que Mina abasteix la ciutat de Terrassa procedeix en més d’un 85% dels recursos superficials i subterranis del Llobregat tractats a l’estació potabilitzadora d’Abrera, i entre un 6 i un 8% prové del sistema Ter-Llobregat, a través de l’adquisició d’aigua a l’empresa ATLL Concessionària de la Generalitat de Catalunya SA. La situació de sequera és general, i els embassaments dels que es nodreix ATLL, Sau i la Llosa del Cavall no arriben al 40% del seu volum màxim d’emmagatzematge i els de Susqueda i La Baells estan per sota de la meitat del seu potencial.

L’aigua restant, entre un 7% i un 10% en funció de l’any hidrològic, prové de recursos locals d’aigua que aporta Mina, Aigües de Terrassa, com ara la xarxa històrica de mines, la Mina de Can Parellada o els pous de Can Guitard. Aquests recursos propis han contribuït a que en els darrers episodis de sequera, a Terrassa no s’hagi hagut de procedir a efectuar restriccions en el subministrament.

La sequera pluviomètrica que viu Catalunya des de ja fa dos anys demostra la importància de mantenir aquests recursos estratègics dels que disposa Mina, ja que permeten tenir més autonomia i més capacitat de reserva en cas de restriccions o possibles contingències en el servei i tenen un reduït cost de captació i tractament.

Si el nivell dels embassaments baixa del 40% de capacitat, la Generalitat es veurà obligada a activar l’alerta de sequera i a aplicar certes restriccions. Per a evitar aquesta situació, es fa necessària una gestió eficient de l’aigua i des de Mina, Aigües de Terrassa recomanem seguir alguns consells per a estalviar aigua en el dia a dia:

  • Fer un ús responsable de l’aigua.
  • Utilitzar la dutxa i evitar la banyera.
  • Tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents i ens afaitem.
  • Regar el mínim indispensable i fer-ho en hores de poc sol per a evitar l’evaporació de l’aigua.
  • Triar rentadores i rentavaixelles de baix consum d’aigua i esperar a tenir-los a plena càrrega abans de posar-los en funcionament.
  • Evitar les fuites d’aigua, reparar les aixetes que gotegen i instal·lar limitadors de cabal.
    No utilitzar el vàter com una paperera. Cada cop que es buida el dipòsit es malbaraten entre 6 i 10 litres d’aigua.

Author: elTeuDiari Redacció

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada