MARIA SIRVENT ESCRIG

L’Ajuntament no ha distribuït ni una sola copa menstrual dos anys i mig després de ser aprovat

‘No és un fet puntual, sinó un incompliment sistemàtica per part de l’Equip de Govern’, apunten des del grup municipal de la CUP, tot recordant que s’havia d’aplicar al gener de 2017

L’Ajuntament de Terrassa no ha posat en marxa el programa de distribució gratuïta de copes menstrual i altres mètodes de recollida del sagnat, tal com va reconèixer la regidoria de Polítiques de Gènere, Gracia Garcia, en la comissió de Drets Socials celebrada en el matí d’ahir.

Tanmateix, aquest programa es va aprovar al maig de 2016 fruit d’una intensa negociació i per una amplíssima majoria social del Ple, amb 26 dels 27 vots favorables (PSC, TeC, ERC, C’s, PDeCat i CUP) i l’única abstenció del PP.

L’Ajuntament es va comprometre a distribuir entre les adolescents i dones que ho demanessin expressament una unitat del mètode de recollida del sagnat que prefereixin. Per això, Terrassa havia de demanar inicialment a la Conselleria de Salut de la Generalitat que abasteixi al consistori d’aquest material. En cas que la Conselleria rebutgés la petició (i es contemplava com l’escenari més probable), el Ple va acordar que li dedicaria una partida pròpia i anual de 15.000 euros.

Una estimació inicial feta per la CUP (amb un preu majorista de 10 euros) apuntaria que amb aquest pressupost es podria distribuir anualment un màxim de 1.500 copes menstruals. En tot cas, ‘s’havia d’oferir la possibilitat d’escollir entre copes menstruals, compreses de roba, esponges marines, tampons o compreses d’un sol ús.

Les passes per aplicar aquest acord implicaven demanar inicialment a la Generalitat que enviés a l’Ajuntament un subministrament de mètodes anticonceptius. I en cas que no de negativa per part del govern autonòmic, s’aprovava que l’Ajuntament dediqués una partida de 15.000 euros.

L’informe de compliment de propostes de resolució presentat ahir per la regidora de Polítiques de Gènere, Gracia García, es limita a assegurar: “S’han enviat dues cartes als dos directors que hi ha hagut del sector sanitari del Vallès Occidental est i oest i del Baix Llobregat nord del Cat Salut. Restem a l’espera de resposta”(sic). 

Per tant, l’Ajuntament s’ha limitat a “enviar dues cartes” en dos anys i mig (la proposta fou aprovada al maig de 2016). Però no només és una desídia per part de l’Equip de Govern, sinó també un evident incompliment. I és que l’acord desè de la moció deixava clar que “aquests tallers i aquests productes s’oferiran a partir del gener de 2017”. A hores d’ara, per tant, l’Ajuntament porta un retard d’un any i 10 mesos en la seva aplicació efectiva.

“No és un fet puntual, és un incompliment sistemàtic”, apunta Ander Zurimendi, membre del Grup Municipal de la CUP. I és que l’Equip de Govern encara no ha posat en marxa una desena de propostes de la CUP aprovades en Ple o mesures pactades de manera verbal entre la CUP i el PSC, (malgrat que sempre posin alguna excusa que els exonera). La darrera: No es contempla cap partida pels Pressupostos Participatius pel 2019, i no han passat ni 3 mesos de la seva aprovació.

Author: CUP Terrassa

CUP Terrassa

Deja un comentario

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.