Pla Estratègic d'Economia Social

La CUP aprova finalment el Pla Estratègic d’Economia Social, però alerta que cal acompanya-lo de més diners i voluntat política

Els anticapitalistes feliciten la XES i el conjunt d’entitats per l’esforç en la elaboració del Pla

La CUP aprova finalment el Pla Estratègic d’Economia Social, però alerta que quedarà en un ‘brindis al sol’ si no s’acompanya de més diners i voluntat política

La CUP ha donat finalment el seu suport al Pla Estratègic d’Economia Social, després que l’equip de Govern acceptés aplicar (progressivament) les esmenes plantejades per la XES (la entitat de referència a Terrassa en matèria d’Economia Social). Tot i així, les anticapitalistes avisen: “No és un xec en blanc”. Així s’ha expressat aquest matí el cupaire Ander Zurimendi, en la roda de premsa de valoració del Pla Estratègic, per afegir: «Estenem la nostra ma per col·laborar amb la regidoria i a pactar les polítiques públiques en Economia Social, però no pas per a que quedi en un brindis al sol, que és el que passarà si no ve acompanyat de més pressupost econòmic».

La prova més evident de la manca d’interès polític del PSC en l’Economia social és el pressupost destinat per enguany: 360.000 euros. A la pràctica suposa únicament un 0,2% del pressupost corrent de l’Ajuntamentper 2019. Encara més: Només suposa el 6% del conjunt del pressupost de l’àrea de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació: Ergo la promoció de l’Economia Mercantil s’emporta el 94% de la inversió.

En tot cas, el Consell d’Economia Social, reunit de manera extraordinària aquest passat dimarts al centre Cívic Avel·lí Estrenjer, va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic d’Economia Social pel període 2019-2016. El Pla és un programa-marc que recull tant una anàlisi de conjuntura de l’ESS a la ciutat, com una bateria de propostes (calendaritzades i pressupostades). El Pla va rebre a l’octubre les esmenes de la XES, amb el suport de la CUP (i altres grups d’esquerres), criticant la manca d’ambició.

No va ser fins el desembre que es reunia el Consell d’Economia i va ser llavors quan l’equip de Govern va voler aprovar el Pla a corre-cuita, sense haver fet els deures ni atendre les peticions de l’oposició i les esmenes de la XES. Per això, el Pla va ser congelat fins a atendre les esmenes de la XES, que bàsicament eren dues: Finançament de les entitats que treballen el camp de l’ESS i l’avançament a 2019 i 2020 de totes aquelles accions que es puguin tirar endavant sense gaire pressupost.

Després que l’equip de Govern es comprometés a fer passes per aplicar les dues esmenes, el Pla va rebre el vistiplau del Consell extraordinari d’Economia Social. Ara serà elevat a Ple i previsiblement aprovat al mes de febrer.

Incorporacions de la CUP al Pla
La CUP fa un balanç molt positiu de les seves aportacions al Pla, entre les quals fer passes en la compra pública del subministrament energètic, de les telecomunicacions, de la missatgeria, de la banca ètica, de les assegurances ètiques… També s’aprova estudiar la implantació d’una Moneda Social pròpia de Terrassa, fer un Mercat de Pagès, introduir aliments ecològics als menjadors escolars, elaborar un Mapa de la Terrassa Cooperativa, impulsar comerç d’ESS en la galeria comercial de la Plaça Nova, afavorir l’arribada de projectes d’ESS a les parades actualment buides del Mercat del Triomf i de la Independència, la bonificació fiscal a cooperatives, la `protecció de les botigues emblemàtiques, la consolidació dels Horts urbans…

Author: CUP Terrassa

CUP Terrassa

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada