Jornada inaugural de l'Ecofòrum 2018

Ecofòrum ’18: Pocs assistents per un tema capdal

Unes cinquanta persones assisteixen a la sessió inaugural de l’Ecofòrum 2018

La governabilitat de l’aigua centren els debats de l’Ecofòrum en la seva onzena edició

L’Ecofòrum va néixer per ser un espai de debat i de intercanvi de coneixements tècnics i pràctics sobre diferents aspectes mediambientals. Aquest certamen bianual va inaugurar ahir la seva onzena edició a Terrassa per debatre sobre la governabilitat del aigua, un tema d’actualitat a la nostra ciutat ja que –justament ahir- mancaven dos mesos per la municipalització d’aquest servei públic.

Segons que va explicar l’Ajuntament en un comunicat, dedicar l’Ecofòrum’18 a la governança de l’aigua, “respon a la voluntat d’informar i conscienciar a la ciutadania de tot allò que comporta la remunicipalització del servei d’abastament d’aigua. Oferir el màxim possible d’informació, sensibilització, participació i col·laboració és un dels principals objectius.”

Doncs, tot i ser un tema cabdal que –amb seguretat- repercutirà en el rebut de l’aigua, els terrassencs –sorprenentment- no van sentir-se concernits. Al menys per l’assistència a l’acte que no va superar les 50 persones.

A la jornada inaugural havia d’assistir Jordi Agustí Vergés, director de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) però finalment, qui va representar aquesta entitat depenent de la Generalitat, va ser el seu gerent Lluis Ridao, qui –com ja és costum quan venen a Terrassa membres d’institucions del govern autonòmic, van tenir un record especial per Josep Rull, empresonat preventivament a Lledoners fins no se celebri el judici pel referèndum unilateral del 1 d’Octubre. La gent, de fet, no li va aplaudir el detall.

Alfredo Vega i Lluis Ridao
Alfredo Vega i Lluis Ridao

En la seva breu intervenció va destacar que “el govern de la Generalitat està immers en un procés de redefinició de la governança del sistema públic  l’aigua.” Terrassa és part de tot aquest sistema; “nosaltres som els proveïdors de l’aigua fins a dipòsit” –recordà Ridao. L’ACA va explicar també té canvis importants dons, fins ara, l’aigua era gestionada a través d’una concessionària i a partir del 1 gener ho farà de forma directa. “Hi haurà un avants i un després al país” –va anunciar.

La gestió de l’aigua, doncs, viu vides paral·leles tant en el món municipal com en l’autonòmic.

L’aigua és un recurs escàs, hem d’aprendre a gestionar-la de forma eficient en el marc de la nova cultura de l’aigua. Les noves polítiques de l’aigua han de superar el caràcter patrimonialista. L’aigua és de tots.

En la seva intervenció l’Alcalde de Terrassa, Alfredo Vega,  va començar recordant que, en dos mesos “l’aigua de terrassa serà 100% pública –sempre ho ha sigut- però la seva gestió serà 100% municipal.”

I va posar en èmfasi que “la tercera ciutat de Catalunya aposti per la gestió pública de l’aigua és un fet important” perquè, segons va dir, “enforteix la titularitat de sobirania pública sobre bens o serveix bàsics,  garanteix el seu ús amb criteris socials i es moderen tendències especulatives del capitalisme financer […] i dona prestigi i visibilitat a la gestió pública.”

Vega va agrair que  Mina d’aigües de Terrassa abandonés finalment la judicialització del procés i es comprometés a ajudar a dur a terme el traspàs perquè els terrassencs puguin gaudir de la gestió l’aigua a nivell municipal.

Vega va destacar els vuit grans compromisos que adquireix l’Ajuntament en la gestió municipal de l’aigua:

  1. Millorar la qualitat i el gust de l’aigua, les instal·lacions i la xarxa de subministrament per reduir la pèrdua d’aigua i contribuir a l’estalvi.
  2. Impulsar polítiques ambientals contra el consum excessiu i afavorir l’estalvi de l’aigua.
  3. Incrementar control sobre el costos de l’aigua.
  4. Ampliar polítiques socials contra la pobresa energètica
  5. Donar servei eficient i de qualitat
  6. Defensar els drets dels consumidors davant qualsevol queixa
  7. Oferir informació sobre el servei, especialment sobre costos i ingressos
  8. Crear mecanismes de  participació ciutadana per la planificació de les inversions, la gestió i el seu seguiment.

Author: Josep Guijarro Triadó

Periodista, escriptor i reporter de ràdio, premsa, premsa digital, i televisió.
Director del programa Enigmes i Misteris a RNE 4, col·laborador a ‘Channel nº4 de Cuatro’, Redactor en Cap de la revista ‘Más Allá’, Director de la revista ‘KARMA 7’, Micròfon d’Argent de la APEI RTV pel programa de Ràdio Terrassa Cadena Ser, ‘ El Vallés Hoy por Hoy’, Director de la revista ‘Rutas del Mundo’, col·laborador a ‘Los 32 rumbos’ de ‘La rosa de los vientos’, Director de PENTHOUSE, col·laborador del programa ‘Divendres’ de TV3, documentalista i productor de la serie “¿Extraterrestres?” a ‘Canal de Historia’, Director de la revista de viatges, arqueologia e història, ‘Planeta desconocido’.

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada