Alfredo Vega: ‘Llaços grocs si, però no apropiar-se dels espais públics’

Alfredo Vega, alcalde de Terrassa: ‘Llaços grocs si, però…’

Lo que no podem fer és decorar tot un espai de llaços grocs -afegeix

La polèmica dels llaços grocs arriba a la ciutat. Pere Navarro, que va ser Alcalde de Terrassa (2002-2012) i Secretari general dels socialistes catalans (PSC), escrivia recentment que “a alguns ja els va be que l’espai públic sigui un lloc d’enfrontament i no pas de diàleg.”  Entrava així de ple a la “guerra dels llaços grocs”, una polèmica sobre la neutralitat dels espais i edificis públics versus la llibertat d’expressió.

Durant l’entrevista amb l’actual Alcalde, Alfredo Vega, li vam preguntar què pensava al respecte (Pots veure el vídeo en aquest post) :

“Jo crec que l’espai públic ha de ser plural, ha de permetre la llibertat d’expressió –diu Vega. “Una persona –afegeix- te tot el dret a posar un llaç groc… un altra cosa és a que a partir d’una idea, s’apropiï de l’espai públic. Llavors –conclou- deixa de ser plural i acaba fent-se un espai per una tipologia de gent , que pot ser legítim però exclou als demés.”

“A molts –diu Navarro- ja els va be continuar alimentant l’odi […] Fer-se fotos posant o traient llaços però sense fer ni una sola proposta raonable per a solucionar un problema que ja no és polític, està incrustat a la columna vertebral d’una societat cada cop més crispada.”

Ho prova el que va passar a Terrassa el darrer 4 de setembre. Aquell dia, l’Alcalde feia 61 anys i, aprofitant un acte organitzat per Òmnium Cultural de Terrassa, el col·lectiu Espurnetes Republicanes (@EspurnetesTrs) va cremar fotos d’Alfredo Vega junt a la bandera espanyola tot dient: “Vam decidir celebrar el teu aniversari cremant fotos TEVES i la bandera que millor et representa!

Comuns i socialistes van reprovar l’acte enèrgicament.

A nivell personal no m’afecta” –diu Alfredo Vega. “Com diu el refrany –afegeix- ‘no ofende quién quiere sino quién puede’. Però és trist perquè fomenta l’enfrontament i m’agradaria que no es fessin coses així.”

L’Alcalde de Terrassa diu sentir-se segur a la ciutat perquè “es una minoria molt minoritària.”

“Possiblement perquè no vinc d’una cultura de partits, que vinc d’un món diferent, tinc un esperit més constructiu” –declara Vega per treure ferro.

Respecte a la polèmica dels llaços, insisteix en la pluralitat de l’espai públic  “on ha de privar el respecte. Un ha de tenir la llibertat de manifestar el que pensa però mai s’ha d’apoderar d’un espai públic perquè una persona que pugui tenir idees diferents pugui sentir-se inclòs.”

Vega afegeix: “el que no podem és decorar tot un espai amb llaços grocs.”

Navarro escriu el mateix, tot i que és més taxatiu: “La saturació d’elements grocs en forma de pintura, plàstics i d’altres modalitats es fa tant ‘agobiant’ i contaminant que ja comença a ser contraproduent a l’hora de que els seus defensors aconsegueixin  els seus objectius.
Cada cop més recorda aquell “la calle es mía“ que proclamà Manuel Fraga essent ministre de la dictadura franquista.”
En aquest sentit, Alfredo Vega diu que “les ordenances municipals les ha de complir tothom.” Si un comerç, l’organització d’un espectacle, etc, ha de fer ús de l’espai públic ha de demanar el permís corresponent.

 

Author: Josep Guijarro Triadó

Periodista, escriptor i reporter de ràdio, premsa, premsa digital, i televisió.
Director del programa Enigmes i Misteris a RNE 4, col·laborador a ‘Channel nº4 de Cuatro’, Redactor en Cap de la revista ‘Más Allá’, Director de la revista ‘KARMA 7’, Micròfon d’Argent de la APEI RTV pel programa de Ràdio Terrassa Cadena Ser, ‘ El Vallés Hoy por Hoy’, Director de la revista ‘Rutas del Mundo’, col·laborador a ‘Los 32 rumbos’ de ‘La rosa de los vientos’, Director de PENTHOUSE, col·laborador del programa ‘Divendres’ de TV3, documentalista i productor de la serie “¿Extraterrestres?” a ‘Canal de Historia’, Director de la revista de viatges, arqueologia e història, ‘Planeta desconocido’.

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada